wtorek, 10 stycznia 2023

Diety i przepisy dla lotopałanek

 

    Lotopałanki to zwierzęta wszystkożerne, jednakże nie wszystko jest dla nich dobre. Tutaj będą wymienione diety jakie są szeroko stosowane w hodowlach.

Dieta lotopałanek jest zróżnicowana oraz bogata w witaminy, białko oraz wapń. Poniżej wymienię najważniejsze informacje jakie są potrzebne aby utrzymać lotopałanki w zdrowiu.

 

SUPLEMENT

Wybór suplementu jest bardzo ważny. Na rynku dostępnych mamy sporo możliwości zaczynając od suplementu Wombaroo i kończąc na Suplemencie Critter Love oraz diecie The Pet Glider (TPG).

Skupmy się jednak na suplemencie Critter Love. Jest on bardzo wydajny – opakowanie 300g wystarcza na okres 2-3 miesięcy przy dwóch lotopałankach. Są dwie opcje tego suplementu:

         - Critter Love Plus – rozrabia się go z trzema jajkami, pyłkiem pszczelim, miodem i gumą akacjową oraz wodą.

        - Critter Love Complete – gotowiec do rozrobienia jedynie z wodą.

Oba suplementy po rozrobieniu można zamrozić na okres 1 miesiąca w kostkarkach.

 

 

SAŁATKI – przepisy na dwie lotki na okres 2 tygodni (do mrożenia)

Sałatka 1

Mrożony groszek 100 g
Seler 90 g
Fasola żółta 100 g
Mrożona mieszanka warzyw (groszek, marchew, zielona fasola, kukurydza) 200 g
Mrożona zielona papryka pokrojona w kostkę (lub 2 średnie zielone papryki pokrojone w kostkę) 100 g
Bok Choy (posiekane) 120 g
Jarmuż 200 g
Papaja dojrzała świeża (drobna kostka) 200 g
Mrożona mieszanka owoców leśnych
(jeżyny, jagody, maliny, porzeczka, borówka) 200 g

 

Sałatka 2

Mrożony groszek 200 g
Jarmuż 350 g
Mrożona mieszanka warzyw (groch, marchew, zielona fasola, kukurydza) 200 g
Żółta fasola woskowa 150 g
Ogórek (ze skórką, dobrze umyty) 150 g
Bok Choy (posiekane) 250 g
Mrożona mieszanka leśna
( Jeżyny, Jagody, Maliny, porzeczka, borówka) 200 g
Jabłka Gala (pokrojone ze skórką) 150 g
Melon kantalupa lub toskański (bez pestek i skórki) 250 g

 

Sałatka 3

Gruszki lub Jabłka (bez gniazd nasiennych i bez pestek) 200 g
Mrożone owoce leśne (Czarne Jagody, Jagody, Maliny, porzeczka, borówka) 200 g
Kiwi i/lub Marakuja, Kaktus 200 g
Fasolka szparagowa (mrożona lub świeża) 100 g
Mrożony Groch 100 g
Mrożone Mieszanki Warzywa 100 g
Buraki 150 g
Dynia Piżmowa 150g
Dowolna kombinacja siekanych warzyw sezonowych 350g

 

Sałatka 5

Owoce leśne (np. jeżyny, jagody, maliny, porzeczka, borówka) 300 g
Jabłko 150 g
Gruszka 150 g
Papryka zielona 250 g
Groch 200 g
Mrożone warzywa mieszane 200 g
Pieczarki 150 g
Brokuły 200 g
Jarmuż 200 g
Bok Choy 200 g

 

Przygotowanie sałatek: Składniki łączymy i miksujemy na drobne kawałki. Można przed podaniem polać suplementem.


Do zastąpienia:

zielona fasola może zastąpić żółtą fasolę woskową. Kawałki kiwi, mango i melona mogą zastąpić papaję. Rukiew wodna i rukola mogą zastąpić jarmuż. Bok Choy/Pak Choi mógłby zastąpić kapustę.

 


Inne

Oprócz sałatek i suplementu warto pamiętać, że lotopałanki to wszystkożerne stworzenia, a wiec żywią się także owadami, mięsem i jogurtami pełnotłustymi. Lotopałankowy żołądek bez większych problemów trawi kazeinę, która dla innych zwierząt jest całkowicie zbędna.

 

Owady jakie warto podawać:

                - Szarańcza

                - Drewnojady (wysoka zawartość tłuszczu)

                - Mączniki

                - Karaczany (rzadko z powodu wysokiej zawartości tłuszczu)

                - Hermetia (wysoka zawartość wapnia i w suszu i w żywych larwach tego owada)



Mięso, które warto podawać (świeże lub sparzone):

                - Mięso z indyka (pierś, mięso ze skrzydła indyka, szyi lub nogi/uda – bez skóry) – parzona, zmielona lub posiekana na drobno

                - Mięso z kaczki (pierś, skrzydło, noga bez skóry)- posiekane/zmielone świeże na surowo

                - przepiórka (cała podzielona na kilka części) – surowa ze skórą lub bardzo krótko sparzona i podana ze skórą

                - jajka: kurze, przepiórcze – na surowo/gotowane z miodem i suplementem

 


Jogurty

                - Jogurty pitne – naturalne

                - Jogurt naturalny Activia lub polskiej firmy „Jana” z dodatkiem wit. Z grupy B i D3

 


Musy i soki – gotowce jako dodatek w domu i w podróży

                - Mus owocowy firmy Day Up z tapioką oraz zwykły bez

                - Musy firmy Tymbark owocowo-warzywne, oraz z serii tropikalnej

                - Musy „Owolovo” monosmakowe (jabłko, gruszka, jagoda, żurawina, borówka, mango, guava.)

                - Domowej roboty musy owocowe i owocowo- warzywne,

    - domowej roboty soki z pomarańczy, arbuza, melona, ananasa, jabłek, jarmużu, kiwi itp.

 


  Inne rzeczy, które można podać lociom jako dodatek do suplementu/musu/sałatki:

                                - Płatki owsiane górskie (uprzednio namoczone 1h wcześniej i zmiksowane po tym czasie)

                                - Miód (może być każdy pod warunkiem, że pochodzi on ze sprawdzonej pasieki lub jeśli musi być to kupny – ma informację, że nie jest zlewany z terenów spoza UE)

                                - syrop z agawy

                                - syrop klonowy

                                - guma akacjowa

                               - napoje owsiane, migdałowe, kokosowe – jako dodatek smakowy do jedzenia!

 


Zioła:

                - bazylia

                - mięta

                - rumianek (kwiaty w okresie kwitnienia)

                - babka płasznik/lekarska

                - eukaliptus gunni (kora, liście, drewno)

                - morwa biała (kwiaty i owoce)

                - pokrzywa (susz lub napar z dodatkiem miodu)

                - malwa (pąki i kwiaty)

                - nasturcja

                - malina (liście, kwiaty, owoce)

                - lipa (kwiaty, owoce)

 


Orzechy i pestki – podajemy tylko jako przysmak, rzadko

 

                                - Orzechy włoskie (mało i rzadko ze względu na dużą ilość fosforu)

                               - orzechy makadamia

                               - migdały

                               - pestki dyni łuskane

                               - pestki słonecznika bez soli nie prażone

                               - siemię lniane (raz w miesiącu, zmielone lub w formie kisielu)

                               - nasiona Pinii

                               - orzech kokosowy (miąższ, woda kokosowa, wiórki, jogurty na bazie mleczka kokosowego) - rzadko ze względu na dużą zawartość fosforu w miąższu. Woda kokosowa zawiera dużo elektrolitów i jest bardzo wartościowa.



                CZEGO NIE PODAWAĆ!

 

                - Warzyw zawierających wysokie wartości szczawianów takich jak: szpinak, szczaw, rabarbar

                - Warzyw cebulowych: czosnek, cebula, por, szalotka itp.

                - Czekolady i słodyczy, ani sztucznych słodzików!

                - wysoko przetworzonej żywności jak np. gotowe jedzenie dla dzieci typu Gerber

                - owoców/warzyw z puszki

                - ziemniaków

                - pieczonego, gotowanego oraz przyprawionego jedzenia

                - chleba, bułek, mąki

                - maku

                - ziarna dla gryzoni/ ptaków

                - suchej karmy dla kotów oraz psów oraz niektórych mokrych karm zawierających w składzie dużą ilość zboża i cukry

                - surowej ryby (dozwolone ryby i owoce morza po obróbce termicznej – sparzeniu/gotowaniu/suszeniu: łosoś, stynka, krewetki, kalmar)

                - pomidorów – mogą lotki uczulać


Lista bezpiecznych roślin znajdziecie na dole tej strony: >>KLIK<<

0 comments:

Prześlij komentarz